Poniżej przedstawiamy kilka sposobów na przypalone garnki/naczynia:
1. Sól – najlepszy i najbardziej znany środek, który pozwoli nam doczyścić przypalone naczynia. Zasyp garnek solą i dolej ciepłej wody. Pozostaw tak przygotowany garnek na całąnoc. Jeśli mimo takich prób garnek nadal nie jest czysty, powtórz czynności lecz na koniec zagotuj całość.
2. Ocet – wlewamy do garnka wodą i ocet. Gotujemy całość i pozostawiamy na noc.
3. Proszek do prania – mieszamy proszek z wodą i gotujemy.
4. Piasek – bardzo stara metoda, ale sprawdzona. Piasek wsypujemy na dno garnka i szorujemy. Pamiętając o tym, iż piasek musi być czysty.
5. Ryż – wsyp na dno garnka zwykły ryż. Zalej wodą i gotuj.
6. Cola – super „środek czyszczący i odrdzewiający”. Wlej cole do garnka i gotuj kilka chwil.